Welkom op de CoSeLoG website.
Het CoSeLoG project is inmiddels afgelopen! Als u toch meer informatie wil of vragen heeft kunt u contact opnemen met Dennis Schunselaar of Joos Buijs.
Het Laatste Nieuws
Oktober 2016
- Dennis Schunselaar heeft zijn proefschrift succesvol verdedigt en is niet langer actief werkzaam op het CoSeLoG project. Dit betekent daarom ook het einde van het CoSeLoG project.
Oktober 2014
- Joos Buijs heeft zijn proefschrift succesvol verdedigt en is niet langer actief werkzaam op het CoSeLoG project.
Februari 2014
- Het CoSeLoG project is gepresenteerd bij Perceptive, een van onze project partners.
December 2013
- CoSeLog nieuwsbrief #7 is uit met een samenvatting van de jaarlijkse CoSeLoG bijeenkomst.
- Het CoSeLoG project was met een poster en flyers aanwezig bij de opening van het Data Science Center Eindhoven op 2 December.
Oktober 2013
- Het idee dat gemeenten hun zelfstandigheid niet hoeven te verliezen als ze op proces- en IT-gebied samenwerken om kosten te besparen is besproken op Binnenlandsbestuur.nl. Hajo Reijers, mede onderzoeker, bespreekt de mogelijkheden van de uitvindingen in het CoSeLoG project.
September 2013
- De jaarlijkse CoSeLoG meeting is gepland voor december.
Augustus 2013
- De publicatie Mining Configurable Process Models from Collections of Event Logs is gepresenteerd op de BPM 2013 conferentie in Beijing, China. De Presentatie (PDF) is ook beschikbaar.
- De publicatie Discovering and Navigating a Collection of Process Models using Multiple Quality Dimensions is gepresenteerd op de BPI workshop op de BPM 2013 conferentie in Beijing, China.
Juli 2013
- CoSeLog nieuwsbrief #6 is uit
- Onze publicaties omtrent Ontdekken van configureerbare procesmodellen en Ontdekken van een verzameling procesmodellen zijn geaccepteerd voor een conferentie in China. Meer details volgen.
- Het CoSeLoG project is besproken op Gemeente.nu. Hajo Reijers, mede onderzoeker, bespreekt de mogelijkheden van de uitvindingen in het CoSeLoG project.
- De Europese BPM Round Table heeft een film over het belang van BPM, en dus ook van het CoSeLoG project, gemaakt.
- Een 2 minuten durende Process Mining film is uitgegeven door de onderzoeksgroep waar het CoSeLoG project wordt uitgevoerd. Dit filmpje legt de voordelen van process mining uit. Process mining wordt toegepast en uitgebreid binnen het CoSeLoG project.
Project Omschrijving
De processen binnen verschillende gemeenten vertonen over het algemeen grote gelijkenis. Toch is het op dit moment nog niet mogelijk om verschillende gemeenten vanuit één IT-systeem te ondersteunen. Elke gemeente heeft namelijk ook zijn eigen karakteristieken die behouden dienen te blijven. Om toch een vorm van standaardisering en centrale ondersteuning toe te kunnen passen bieden configureerbare procesmodellen uitkomst. Door binnen een bepaald procesmodel variaties tussen gemeenten toe te staan kan elke gemeente zijn eigen procesdefinitie volgen. Tegelijk kan dit gedaan worden vanuit één enkel centraal beheerd procesmanagementsysteem. Het doel van dit project is dan ook om de haalbaarheid van een centraal beheerd procesmanagementsysteem voor gemeenten te onderzoeken. Onderdeel hiervan is het definiëren van een configureerbaar procesmodel voor enkele veel voorkomende processen binnen gemeenten. Ook zal worden onderzocht hoe deze configureerbare procesmodellen geïmplementeerd kunnen worden. Verder wordt gekeken naar analysemethoden om de uitvoering van deze processen te helpen verbeteren, ook gebruik makend van de procesinformatie aanwezig bij andere gemeenten.
Huidige Fase
Op basis van de gevonden proces modellen en gebeurtenissen logboeken uit de analyse fase worden de volgende onderzoeksvragen onderzocht:
- Is het mogelijk om een workflowmanagement-systeem in de cloud (als een gedeelde dienst) te draaien? Dit wordt onderzocht door middel van het implementeren van een prototype.
- Welke (combinatie van) elegante techniek(en) kunnen gebruikt of gedefinieerd worden om bedrijfsprocessen te modelleren, samen te voegen, en weer te configureren. Basis hiervoor zijn de bestaande modellen van gemeenten.
- Hoe kunnen de gebeurtenissen logboeken bijdragen aan het vinden van een configureerbaar model of een configuratie van dit configureerbare model. Verder wordt gekeken hoe bestaande process mining technieken toegepast kunnen worden in een gedeelde omgeving.
Deelnemers
Binnen het CoSeLoG project werkt de Technische Universiteit Eindhoven samen met 2 IT bedrijven en 10 Nederlandse gemeenten.
Technische Universiteit Eindhoven
Promotor prof.dr.ir. W.M.P. (Wil) van der Aalst
Co-Promotors
Partner Onderzoekers
Promovendi
Het onderzoek wordt uitgevoerd door de volgende 2 promovendi:
- ir. J.C.A.M. (Joos) Buijs (richt zich hoofdzakelijk op process mining voor configureerbare proces modellen)
- ir. D.M.M. (Dennis) Schunselaar (richt zich hoofdzakelijk op configureerbare workflow modellen)
IT Bedrijven
- Perceptive Software (”Het CoSeLoG project verschaft nieuwe inzichten die waardevol zijn bij de ontwikkeling van de nieuwe cloud-versie van Perceptive Process.” zie ook de terugkoppeling van Perceptive Software)
Gemeenten
- Bergeijk (contactpersoon: Ton Pulles)
- Bladel (contactpersoon: Frank van der Kammen)
- Coevorden (contactpersoon: Adrik Schmid)
- Eersel (contactpersoon: Bart Bierens)
- Emmen (contactpersoon: Hjalmar Hamoen)
- Gemert-Bakel (contactpersoon: Liesbeth Tros)
- Hellendoorn (contactpersoon: Erik Pigge)
- Oirschot (contactpersoon: René Bertrams)
- Reusel de Mierden (contactpersoon: Nikky Ansems)
- Zwolle (contactpersoon: Joke Kok)